2A – Moderne talen en wetenschappen (5 u. per week)

De basisopties in het tweede leerjaar dienen als kennismaking zodat je kan ontdekken waarvoor je aanleg en belangstelling hebt. Vanuit je ervaringen in dit tweede leerjaar zal je dan in de tweede graad een studierichting kiezen. Na het tweede jaar kan je perfect een (totaal) andere keuze maken indien je dit zou wensen.

Ga je graag op onderzoek, zowel op wetenschappelijk vlak als in je talen? Ben je geïnteresseerd om je talen te gebruiken in creatief werk? Wil je de natuurverschijnselen beter begrijpen? Dan ben je in deze richting aan het juiste adres!

Deze richting bestaat uit drie uur talen en twee uur wetenschappen. Je onderzoekt hoe mensen door middel van taal tot een specifieke groep of cultuur behoren en oefent communicatieve vaardigheden in het Nederlands, Frans en Engels. Zelfs andere talen komen al eens aan bod. We leren ze met plezier kennen. Je gaat aan de slag met verschillende vormen van fictie zoals jeugdliteratuur, kortverhalen en gedichten. Toonmomenten en presentaties zorgen dat je met trots je resultaat kan visualiseren. Je leert ook veel bij over presenteren en kritisch omgaan met sociale media.

Tijdens de lessen wetenschappen gaan we op onderzoek! Om verschijnselen uit het dagelijkse leven te begrijpen starten we vanuit de theorie en gaan we dan over naar de praktijk. We behandelen zeven projecten binnen de drie wetenschapsdomeinen fysica, biologie en chemie. Elk project doorloop je in groep een practicum waar naast kennis ook vaardigheden en attitudes centraal staan.

Lessentabel

Algemene vorming
Engels2
Frans3
Geschiedenis2
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Nederlands4
Wiskunde4
Muzikale opvoeding1
Beeld1
Techniek2
Natuurwetenschappen1
Aardrijkskunde1
Basisoptie
Moderne talen en wetenschappen5
Lesuren differentiatie 2u. (1 pakketje te kiezen uit)
Economie en organisatie – lightx
Maatschappij en welzijn – lightx
STEM – light (niet voor STEM 1ste jaar)x
Wiskundeknobbelsx
WiFra+ *x
Ned+ **x
TOTAAL32

* WiFra+ : remediëring wiskunde en Frans
(zelf te kiezen of opgelegd door delibererende klassenraad)

** Ned+ : ondersteuning Nederlandse taal
(opgelegd door de delibererende klassenraad)