3de graad Se-n-Se Chemische procestechnieken

klassiek of duaal

Voor wie?

Heb jij een passie voor wetenschappen en chemie in het bijzonder? Dan is deze Se-n-Se richting Chemische procestechnieken weggelegd voor jou! Er wordt heel wat aandacht besteed aan industriële toepassingen. Je moet als leerling ook concreet, praktisch en nauwkeurig kunnen werken. Als procesoperator moet je je verantwoordelijkheid durven opnemen en flexibel zijn. Je houdt toezicht op het goede verloop van (chemische) processen in een fabriek. Je werkt vanuit een controlekamer daar het veelal om volautomatische processen gaat.
Daarnaast sta je ook in voor controlerondes, het nemen van monsters voor analyse in het labo en de begeleiding van mensen die onderhoudswerken uitvoeren.

In de loop van het schooljaar volg je gedurende 11 weken een bedrijfsstage die nauw aansluit bij dit vakgebied. Een geslaagde stage biedt vaak ruime perspectieven op een boeiende job.
Leerlingen die interesse hebben, kunnen in september geselecteerd worden om in een duaal traject te stappen. Dit houdt in dat ze meer tijd (60%) op de werkvloer doorbrengen.

Wat na deze studierichting?

Se-n-Se CPT garandeert je een maximale tewerkstelling omdat Vlaanderen de grootste concentratie aan chemische industrie heeft en de chemische industrie blijft een sector in volle groei. Je kan onmiddellijk aan de slag als procesoperator maar je kan er ook voor kiezen om verder te studeren. Omdat Se-n-Se CPT een brug slaat tussen secundair en hoger onderwijs haken beide op elkaar in.

Lessentabel

VAKKEN
Godsdienst2
Specifiek gedeelte met inbegrip van stages
Meet- regeltechnieken m.i.v. laboratorium5
Praktijk/stage (*)10
Toegepaste chemie5
Toegepaste fysica4
Toegepaste mechanica m.i.v. laboratorium5
TOTAAL31

(*) klassiek: 11 stageweken / duaal: 15 stageweken