6de jaar Mechanisch onderhoud

Voor wie?

Wil je graag sleutelen aan motoren en machines, onderdelen vervangen, sensoren plaatsen en afstellen, lasherstellingen uitvoeren, kleine constructies bouwen … ? Dan is de richting mechanisch onderhoud iets voor jou! Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leer je naast algemene vorming hoe je machines moet onderhouden en herstellen. De focus ligt op het verwerven van kennis, vaardigheden en ervaring via de vele uren praktijk en stage.

De arbeidsmarkt is immers op zoek naar vakmensen die machines kunnen (de)monteren, herstellen, onderhouden en afstellen. Dit komt ruimschoots aan bod tijdens onze praktijklessen. Je leert er bovendien elektrische, pneumatische en hydraulische energiekringen installeren en afstellen en ook automatisatie komt aan bod. Daarnaast bieden wij een basispakket lassen aan met elektrode, MAG en TIG met aandacht voor nabewerkingen zoals slijptechnieken en materiaalkennis.

Deze nuttige leerprocessen neem je mee op stage, waar je de nodige ervaring zal opdoen op de werkvloer.

Wat na deze studierichting?

Er is een groot tekort aan onderhoudsmonteurs op de arbeidsmarkt. Dat merk je aan de werkaanbiedingen na het behalen van je studiegetuigschrift. Je kan ook nog een specialisatiejaar volgen waar je naast een bijkomende beroepskwalificatie een diploma van het secundair onderwijs kan behalen.

Lessentabel

VAKKEN6de jaar
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
PAV
(project algemene vakken)
5
Ondernemend project1
Realisaties Lassen-constructie
Praktische vorming (*)16
Theoretische vorming6
Totaal32

(*) 3 stageweken in het 6de jaar