3de graad Biotechnologische en chemische technieken

Voor wie?

Ben je geboeid door biologie, chemie en fysica en de toepassingen ervan in de industrie en de samenleving? Hou je van praktische wetenschappelijke opdrachten zoals chemische analyses? Of wil je de technologie achter de PCR-test ontdekken? Of stuur je liever een productieproces aan? Zijn kwaliteit, veiligheid en milieu voor jou belangrijke begrippen? Dan is deze richting zeker iets voor jou.

Beschrijving studierichting

Biotechnologische en chemische technieken is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. In de vakken chemie en biologie verwerf je een degelijke wetenschappelijke en theoretische basis. Je leert labotechnieken aan en je voert wetenschappelijke metingen nauwkeurig uit.

Je praktische en technische vaardigheden steunen op de wetenschappelijke inzichten in chemie, fysica en biologie. Via het chemisch en het biotechnologisch labowerk ontwikkel je vaardigheden van de labotechnisch medewerker. In fysica en in productiesystemen ontwikkel je competenties van de operator in de chemische en farmaceutische industrie en in de voedingsindustrie.

Wat na deze studierichting?

Je behaalt de beroepskwalificaties labotechnisch medewerker, laboratoriumassistent en procesoperator in de chemische industrie, de farmaceutische of de voedingssector. Met dit diploma ligt er een grote arbeidsmarkt voor je open.

Wil je verder studeren, dan kan je kiezen voor een Se-n-Se jaar zoals Chemische procestechnieken of Farmaceutisch technisch assistent. Of je kiest in het hoger onderwijs voor een graduaat zoals Biotechnologie of een professionele bachelor zoals Chemie of Medische laboratoriumtechnologie. Ook Verpleegkunde, een lerarenopleiding of andere opleidingen binnen je interesse behoren tot de mogelijkheden.

Lessentabel

VAKKEN5de jaar6de jaar
Godsdienst22
Aardrijkskunde11
Engels22
Frans22
Geschiedenis11
Lichamelijke opvoeding22
Nederlands22
Specifiek gedeelte
Biologie24
Chemie36
Fysica22
Labo biologie2
Labo chemie3
Labo productiesystemen3
Productiesystemen26
Wiskunde32
TOTAAL3232