3de graad 3de jaar Se-n-Se Chemische procestechnieken

klassiek of duaal

Voor wie?

Het gaat om een Se‐n‐Se jaar. Se-n-Se CPT richt zich tot leerlingen met een passie voor wetenschappen en chemie in het bijzonder. Er wordt heel wat aandacht besteed aan industriële toepassingen. Je moet als leerling ook concreet, praktisch en nauwkeurig kunnen werken. Als procesoperator moet je je verantwoordelijkheid durven opnemen en flexibel zijn. Een procesoperator houdt toezicht op het goede verloop van (chemische) processen in een fabriek. Hij/zij werkt vanuit een controlekamer daar het veelal om volautomatische processen gaat.
Daarnaast staat een procesoperator ook in voor controlerondes, het nemen van monsters voor analyse in het labo en de begeleiding van mensen die onderhoudswerken uitvoeren.

In de loop van het schooljaar volgen de studenten gedurende 10 weken een bedrijfsstage die nauw aansluit bij dit vakgebied. Een geslaagde stage biedt vaak ruime perspectieven op een boeiende job.
Leerlingen die interesse hebben, kunnen in september geselecteerd worden om in een duaal traject te stappen. Dit houdt in dat ze meer tijd (60%) op de werkvloer doorbrengen. Meer uitleg vind je in deze brochure.

Beschrijving studierichting

Se-n-Se CPT garandeert je een maximale tewerkstelling omdat Vlaanderen de grootste concentratie aan chemische industrie heeft en de chemische industrie blijft een sector in volle groei. Je kan onmiddellijk aan de slag als procesoperator maar je kan er ook voor kiezen om verder te studeren. Omdat Se-n-Se CPT een brug slaat tussen secundair en hoger onderwijs haken beide op elkaar in.

Lessentabel

VAKKEN
Godsdienst2
Specifiek gedeelte met inbegrip van stages
Meet- regeltechnieken m.i.v. laboratorium5
Praktijk/stage (*)10
Toepaste chemie5
Toegepaste fysica4
Toepaste mechanica m.i.v. laboratorium5
TOTAAL31

(*) klassiek: 10 stageweken / duaal: 15 stageweken