4de jaar Humane wetenschappen

Voor wie?

Jij bent:

  • sociaal
  • communicatief
  • een kritisch denker

Jij hebt interesse in:

  • cultuur
  • de mens en de samenleving
  • de actualiteit

Je kan vanuit alle opties van het tweede jaar, behalve die met een B-leerplan, voor de studierichting Humane wetenschappen kiezen. Ben je geïnteresseerd in het gedrag van mensen en in de samenleving, dan vind je hier een antwoord. In deze studierichting krijg je een brede maatschappelijk-culturele en psychosociale vorming.
De vakken cultuur- en gedragswetenschappen worden enkel in deze studierichting aangeboden. In cultuurwetenschappen word je vertrouwd gemaakt met zeer uiteenlopende aspecten van onze moderne samenleving, waaronder media, verschillende culturen en maatschappelijke domeinen (economie, zingeving, politiek, recht en kunst). Gedragswetenschappen laat je kennismaken met psychologie, pedagogie en sociologie. In het derde jaar focus je voornamelijk op de verschillende levensfasen van de mens, in het vierde jaar op zijn communicatiewijzen en relaties.
In beide vakken streven wij een wetenschappelijke benadering na en dagen wij jouw onderzoeksvaardigheden uit. Je leert in eerste instantie aspecten van de mens en de samenleving observeren en beschrijven. In tweede instantie leer je analyseren en verklaren. Belangrijk is een open, nieuwsgierige en kritische ingesteldheid.

Beschrijving studierichting

In de derde graad is de keuze voor Humane wetenschappen logisch. Je hebt de keuze tussen Humane wetenschappen met optie ‘extra talen’ en Humane wetenschappen met optie ‘actuele thema’s’. De eerste optie geeft je de kans om van je talenkennis een troef te maken: je krijgt in het vijfde jaar drie uren Duits en een uur extra Engels. Kies je voor de tweede optie, dan verwerf je in het vijfde jaar in het vak socio-economische vorming en casestudies een diepgaander inzicht in een aantal actuele sociaal-economische thema’s. Zo leer je via onderzoeksopdrachtjes zelf een onderbouwd standpunt in te nemen over de toekomst van Europa, de evoluties in de gezondheidszorg, de crisis op de arbeidsmarkt, het pensioendebat… Mocht je toch graag voor een andere richting kiezen, dan zijn er mogelijkheden binnen alle onderwijsvormen.

Lessentabel

VAKKEN4de jaar
Godsdienst2
Aardrijkskunde1
Biologie1
Chemie1
Fysica1
Engels2
Frans4
Geschiedenis2
Lichamelijke opvoeding2
Nederlands4
Wiskunde4
Specifiek gedeelte
Cultuurwetenschappen2
Gedragswetenschappen3
Complementair gedeelte: door de school bepaald
Duits1
Muzikale opvoeding1
Complementair gedeelte: 1 u. te kiezen uit
Plastische opvoeding1
OF
Wiskunde1
TOTAAL32