Menu
Studiereis Krakau – Auschwitz/Birkenau – Wroclaw

In het kader van de belevingsdagen hebben zesdeklassers tso-bso ook de keuze om mee op studiereis naar Polen te gaan. Na een nachtelijke busrit krijgen de leerlingen een gemengd programma van bezinning, cultuur en vrije tijd aangeboden.

We beginnen met een rondleiding door Krakau, met als hoogtepunten een bezoek aan de fabriek van Schindler en een synagoge in de Joodse wijk. Vervolgens dalen we af in de nabijgelegen zoutmijnen van Wieliczka, UNESCO-werelderfgoed, waarin mijnwerkers onder meer een hele galerie in zout hebben uitgehouwen. Zo kunnen we een beeld van voormalig paus Johannes Paulus II bewonderen.

Een tweede belangrijke peiler is het bezoek aan de concentratie- en uitroeiingskampen van Auschwitz-Birkenau. De leerlingen kunnen met eigen ogen vaststellen hoe groot deze kampen waren en hoe strak het systeem georganiseerd was om mensen te vernietigen die niet aan het ideale beeld voldeden.

Tot slot verkennen we nog het stadje Wroclaw, in 2016 culturele hoofdstad van Europa, waar dwergjes in het straatbeeld heel opvallend aanwezig zijn en waar we ook meer uitleg krijgen over de bezetting van Polen door Rusland.

(Verslag: Gunther Vermaelen)foto's Erik Van Eycken