Menu
ITALIËREIS 6DE JAAR ASO


Donderdag 8 februari vijf uur 's ochtends. Het is vroeg, veel te vroeg. Normaal draai je je even om in bed om nog enkele uurtjes verder te slapen. Vandaag niet. Vandaag staan we paraat in de luchthaven om aan ons Italiaans avontuur te beginnen. De leerlingen druppelen binnen, nog moe maar met de glimlach. En dan is het zover. Nog een kus voor mama en papa en we zijn vertrokken.

Enkele uren later landen we in Milaan. Vandaar gaan we met de bus verder naar Cinque Terre aan de Ligurische kust. Een lange trip, maar meer dan de moeite waard: de aanblik van het kleurrijke Manarola in de zachte avondzon is adembenemend. Na zo'n start kan de reis niet meer stuk. De volgende dagen brengen we door in Firenze, de parel van de renaissance. We bezoeken de dom met zijn ingenieuze koepel, de prachtig versierde doopkapel, het Uffizi dat zelfs zonder alle topstukken een lust voor het oog is, en last but not least bewonderen we de David van Michelangelo in zijn volle glorie.

Na Firenze reizen we door naar Siena dat de strijd om de macht met Firenze wel verloren heeft, maar juist daardoor haar authenticiteit heeft bewaard. Op het zonovergoten Piazza del Campo heb je niet veel verbeelding nodig om je de tweejaarlijkse paardenrace, de Palio, voor te stellen.

Zondagnamiddag brengen we door in La Scarzuola ten noorden van het Trasimeense meer op weg naar Assisi. La Scarzuola is een architecturale Spielerei uit de jaren 50, neergeplant in de tuin van een franciscaans klooster. Wat je ziet lijkt uit een droomwereld te komen: 7 verschillende theaters, een toren van Babel die muziek maakt, een Parthenon, een Pantheon,... Dit beeld wordt alleen maar versterkt door de geanimeerde uitleg van onze enthousiaste gids, Brian.

En dan zijn we in het Assisi van Sint Franciscus. Je moet niet gelovig zijn om het mystieke te ervaren dat deze plaats uitademt. De ligging hoog in de bergen, de ochtendnevel die langzaam optrekt en het weidse landschap onthult, maken je stil. Hier kom je tot rust en kan je je één voelen met de natuur. Dat voelen ook enkele dapperen onder ons die een heftige regenbui trotseren om helemaal naar Eremo dei Carceri te stappen. De anderen maken een kortere tocht en genieten daarna van een overheerlijke warme choco met zoetigheden. La dolce vita! Ook dit is Italië.

Nu zijn we klaar voor de kers op de taart: Roma. Als je deze vier letters omdraait, krijg je amor, liefde. En verliefd zijn we zeker op de eeuwige stad die alles te bieden heeft: het Forum Romanum en het Colosseum, visitekaartje van het oude Rome, de pracht en praal van de Sint Pietersbasiliek, het Pantheon, de vrolijke markt op Campo di Fiori, het charmante Trastevere, de schitterende musea en de heerlijke ijsjes.

Helaas zijn we na Rome bijna aan het einde van onze reis. Maar we hebben nog een topper van formaat in petto: Pompeii. Bedolven onder meters puimsteen is deze stad sinds de eerste eeuw na Christus bijna intact bewaard. Hier kan je echt in de straten verdwalen en de sfeer opsnuiven van de rijke en bloeiende stad die Pompeii ooit is geweest.

Zaterdag 17 februari. We hebben nog een voormiddag voor we vertrekken. Iedereen is moe na ons fantastische feestje de avond ervoor: al bij de eerste noten stonden we allemaal op de dansvloer te shaken. Een frisse neus halen kan dus geen kwaad. Waar kunnen we op dit moment dan beter zijn in Paestum? De indrukwekkende Griekse tempels uit de zesde eeuw voor Christus steken scherp af tegen de diepblauwe hemel en vormen de perfecte afsluiting van deze zalige reis. Het vertrek kan nu niet langer uitgesteld worden: eerst met de bus naar Napels en dan vliegen we naar Brussel. Op de terugweg ben ik een beetje in tweestrijd: na tien dagen ben ik blij weer naar huis te gaan en iedereen terug te zien en toch wil ik ook graag blijven in dit prachtige land waar ik mijn hart verloren heb en waar ik elk jaar met plezier naar terugkeer.

Maar dit jaar had nog een extra: het is de fijnste groep leerlingen die we in die tien jaar mochten meenemen. Vriendelijk, zorgzaam, dankbaar, vrolijk, grappig, lief, behulpzaam, luid zingend, attent, sociaal, flexibel, … deze groep heeft het allemaal. Dit zijn leerlingen die beseffen dat een reis niet alleen draait om wat je ziet, maar vooral om wat je voelt. En het voelde goed, heel goed. Het voelde als een reis met vrienden. Grazie mille!