Menu


Persbericht

Genomineerden Çavaria Awards zijn bekend

Çavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties, reikt op 27 januari de Çavaria Awards uit op het benefietevent SPARKLE in Kunstencentrum Vooruit in Gent. De genomineerden zijn Ketnet, De Morgen en Novaya Gazeta voor de Çavaria Media Award, en Don Bosco Haacht, Stad Gent en Piet De Bruyn voor de Çavaria Campaign Award.

Jaarlijks lauwert çavaria personen of organisaties die zich verdienstelijk inzetten voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. Er zijn drie categorieën: Media, Campaign en Lifetime Achievement.


Çavaria Media Award

De Çavaria Media Award reikt çavaria uit aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.
De genomineerden van 2017 zijn:

1. Ketnet naar aanleiding van hun geïntegreerde en niet-problematiserende aanpak van diversiteit doorheen hun programmatie. Met programma’s als ‘De Dokter Bea Show’ informeert de zender over seksuele diversiteit en genderdiversiteit op maat van kinderen en jongeren. Bovendien komen holebi- en transgenderthema’s als vanzelfsprekende aan bod. De positieve invloed die zij op die manier al 20 jaar hebben op de maatschappelijke evolutie in Vlaanderen is groot.

2. De Morgen met hun dossier ‘De Genderrevolutie’. De krant houdt de vinger aan de pols van de maatschappij en informeert op een genuanceerde manier over genderdiversiteit. In een unieke bijlage probeert De Morgen het stereotiepe hokjesdenken rond gender te doorbreken en mensen aan het denken te zetten. Door een platform te geven aan een breed spectrum van mensen geeft de krant visibiliteit en versterkt ze mensen in minderheidsposities.

3. Novaya Gazeta met hun onthullingen over de opsluiting, marteling en moord op Tsjetsjeense homo- en bimannen. De Russische krant is een baken van vrije journalistiek in een vijandige omgeving. De journalisten van Novaya Gazeta deinzen niet terug om wantoestanden aan te klagen, vaak met gevaar voor eigen leven. Elena Milashina verdient een speciale vermelding voor het aan het licht brengen van de mensenrechtenschendingen tegen homo- en bimannen in Tsjetsjenië.


Çavaria Campaign Award

De Çavaria Campaign Award reikt çavaria uit aan opmerkelijke holebi- en transgendergerelateerde campagnes. Dit kan een schoolactie zijn, een publiek statement, een postercampagne, een fundraisingsevent, enzovoort.
Campagnes die in 2017 in het oog sprongen zijn:

1. Don Bosco Haacht met hun Gay-Straight Alliance (GSA). De school werkt al jaren aan een holebi- en transgendervriendelijk schoolklimaat. Hun GSA schoot in 2017 uit de startblokken en organiseerde tal van acties om het welzijn van holebi’s en transgenders op school te verhogen. De inzet van de school zorgt dat LGBT-leerlingen in een veilige omgeving naar school kunnen gaan en laat iedereen de meerwaarde van diversiteit ervaren. Daarnaast zijn ze een voorbeeld voor andere scholen.

2. Stad Gent met hun campagne ‘Hij/zij voorbij’. Gent is al jaren een voortrekker als het op lokaal LGBT-beleid aankomt. Gent investeerde dit jaar extra in het welzijn van transgenders in de stad met een behoefteanalyse en studiedag voor stadspersoneel. De focus op dialoog en hun participatieve aanpak zijn een voorbeeld voor andere besturen. De onthulling van een regenboogmonument op de gevel van Oost-Vlaams regenbooghuis Casa Rosa is de kers op de taart.

3. Piet De Bruyn voor zijn werk als Algemeen Rapporteur voor de Rechten van LGBTI-Personen in de Raad Van Europa en voor zijn rapport 'Promoting the human rights of and eliminating discrimination against intersex people’. Het werk van Piet De Bruyn is het eerste omvangrijke Europese rapport dat de rechten van intersekse personen verdedigt. Het dient dan ook als leidraad voor activisten over heel het continent en verankert intersekse rechten binnen internationale mensenrechtenorganen.


Çavaria Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award werkt niet met nominaties. Hij wordt uitgereikt aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.

SPARKLE

Çavaria reikt de awards uit op haar jaarlijkse benefietevent ten voordele van de Holebifoon SPARKLE. De awardshow vindt plaats op 27 januari in Kunstencentrum Vooruit in Gent en wordt in goede banen geleid door Nathalie Delporte (JOE fm) en Sven Pichal (VRT). Naast awards staat er ook een jaaroverzicht met interessante debatten en muzikale intermezzo’s op het programma. Geena Lisa brengt werk van haar overleden vriendin Yasmine, en ook Isabelle A en Divan zorgen voor muzikale omkadering.

Fundraiser

Alle opbrengsten van SPARKLE gaan naar de werking van de Holebifoon en de projecten van çavaria. Nieuw dit jaar is een tombola met als hoofdprijs een Toyota C-HR C-LUB 1.8 Hybride ter waarde van 29.900 Euro. Wie kans wil maken op de auto of een van de vele andere prijzen moet aanwezig zijn op het event. Tickets bestel je hier.