Menu
BRAMS (Belgian RAdio Meteor Stations)

BRAMS (Belgian RAdio Meteor Stations) is een netwerk van radio-ontvangst van stations met behulp van forward scattering (reflectie door radiogolven) technieken om de meteoroïde (vallende sterren) te bestuderen.

Het project wordt gecoördineerd door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), in het kader van het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE). Een speciaal baken (radiosonde) werd geïnstalleerd in Dourbes (Zuid-België) in het Centre Geophysique du Globe (dat behoort tot het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België, KMI) en fungeert als de zender. Ongeveer 30 ontvangststations zijn verspreid over het Belgische grondgebied en zijn uitgerust met hardware en softwaremateriaal om het baken te beluisteren. Een van de ontvangststations is actief vanuit de radioastronomical site van Humain die behoort tot de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). En nu heeft ook Don Bosco Haacht een radio-ontvangststation hiervoor.

De leerlingen kunnen op deze manier kennismaken met alle aspecten hiervan, op hun niveau, en deelnemen aan het opzetten en de verdere exploratie en observatie van zo een station dat deel uitmaakt van een wetenschappelijk Belgisch netwerk in hun school. In het kader van STEM-projecten kunnen we dit plaatsen in multiple grensoverschrijdende vakken, zoals o.a. elektronica, informatica, fysica, aardrijkskunde, e.a.

De belangrijkste doelstellingen van dit project zijn:

  • Het verzamelen en de standaardisatie uitvoeren van meteoorgegevens van alle stations.
  • Codes schrijven voor automatische detectie van underdense / overdense meteoorecho's.
  • Meteoroïde fluxdichtheid van de meteoordouches en massindex berekenen voor meteorenregens en sporadische meteoren.
  • Individuele meteoortrajecten bepalen uit observaties van dezelfde meteoor door meerdere stations (zowel shower meteors als sporadic)
  • Orbital parameters van multi-station meteoroïden bepalen
  • Meteoorprofielen analyseren om fysische parameters zoals ionisatie, de snelheid en de massa van de meteoroïden te achterhalen
  • Headecho's en de zogenaamde "epsilon"echo's te bestuderen
  • Radio-observatie van meteoren promoten


Perseïden meteorietenregen van augustus 2016 boven Don Bosco Haacht